BREEAM Man-2 analyse voor een natuurinclusief distributiecentrum in Lelystad
Welkom bij het natuurinclusieve Distributiecentrum in Lelystad. Dit bijzondere project combineert duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid met functionaliteit en esthetiek. In dit artikel nemen we een kijkje in dit opmerkelijke gebouw, waarbij we de focus leggen op de levenscycluskostenanalyse die Duradis gaat uitvoeren voor dit project. Ook het ontwerp van Henning Larsen, de betekenis van dit project voor de toekomst en de rol van BREEAM-NL in het beoordelen van duurzaamheid komen aan bod.
Het Unieke Ontwerp
Het distributiecentrum is ontworpen door het Deense architectenbureau Henning Larsen. Wat dit ontwerp bijzonder maakt, is dat het volledig is vervaardigd uit prefab houten materialen. Dit houten ontwerp integreert het gebouw met het natuurlijke landschap in de omgeving van Lelystad. Het resultaat is een gebouw dat niet alleen functioneel is, maar ook een visueel harmonisch plaatje oplevert in het landschap. Het gebouw lijkt als het ware één te worden met de natuur en dit is precies waar het concept van natuurinclusiviteit om draait.
Toekomstgericht Denken
Volgens het architectenbureau Henning Larsen biedt dit project "een geheel nieuwe benadering van hoe zoiets eruit zou moeten zien". Het Natuurinclusieve Distributiecentrum is een voorbeeld van toekomstgericht denken en een inspiratie voor hoe we in de bouwsector duurzaamheid en esthetiek kunnen samenbrengen. Het toont aan dat we de natuur niet alleen kunnen beschermen, maar er ook actief mee kunnen samenwerken in onze gebouwen.
BREEAM-NL en Duurzaamheid
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Het is een beoordelingsmethode dat is ontwikkeld om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen. Duradis voert onderzoek uit naar welke BREEAM-NL score een gebouw behaalt op het gebied van duurzaamheid. Deze score varieert van good, very good, excellent tot outstanding. Met een positief BREEAM-NL certificaat toont een gebouw aan dat het duurzaam is en aantoonbaar meer waarde heeft. Het biedt voordelen zoals de mogelijkheid om gebruik te maken van investeringsmaatregelen en groenfinancieringen. Daarnaast leidt een duurzaam gebouw tot een verbeterde productiviteit en gezondheid van de gebruikers en de natuur in de omgeving.
Levenscycluskostenanalyse: MAN-2
Het aandeel van Duradis in dit project is de uitvoering van de levenscycluskostenanalyse, ook wel bekend als 'MAN-2'. Deze analyse wordt uitgevoerd tijdens de ontwerpfase en heeft tot doel om de gehele financiële en ecologische levensduur van het gebouw in kaart te brengen. Dit doen we door vanaf het allereerste begin rekening te houden met zowel de kosten als de ecologische impact. Daarmee wordt in het project gezocht naar een balans tussen economische haalbaarheid en milieubewustzijn. Duradis, heeft een adviserende rol in het proces en verzorgt de uitvoering van de levenscycluskostenanalyse en de uiteindelijke certificering.
Tot slot
Duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid wordt steeds belangrijker. Dit natuurinclusieve distributiecentrum in Lelystad is een voorbeeld van hoe duurzaamheid kan worden gemeten en gewaardeerd. Dit project vertegenwoordigd de visie van een toekomst waarin gebouwen niet alleen functioneel zijn, maar ook samengaan met de natuur en een positieve economische waarde kunnen leveren. Duradis werkt graag mee aan het verwezenlijken van deze visie en draagt bij aan het analyseren van projecten zoals dit natuurinclusieve distributiecentrum.