Duurzaam vastgoed bouwen

Voor velen is het laten bouwen van een huis misschien een verre droom en voor anderen is een nieuw kantoorpand een vereiste. Met de stijgende prijzen voor bestaande bouw is nieuwbouw een steeds interessanter alternatief geworden. Zeker als duurzaamheid een rol speelt. In het kader van toenemende CO2 moet er in de toekomst steeds duurzamer worden gebouwd en dat brengt ons tot prefab, houtskeletbouw en bouwen met hout in het algemeen. Deze materialen zijn licht, sterk en duurzaam. 

Maar hoe werkt dat nou financieel gezien; kun je zomaar een stuk land kopen, een prefab woning uitkiezen en naar de bank stappen voor een hypotheek? Niet helemaal. Daar zitten voordelen maar ook nadelen aan vast. In dit artikel leggen we het graag voor je uit.

Voorbereiding

Voor het bouwen van vastgoed moet er grond, een bouwer en geld zijn. Deze drie pijlers maken het mogelijk om aan ‘nieuwbouw’ te doen.

Voor er iets kan worden gebouwd moet er bouwgrond zijn. Bouwgrond kunt u kopen via de bekende kanalen zoals Funda en zelfs Marktplaats of u onderhandeld met uw aannemer. Zij kunnen in veel gevallen ook aan bouwgrond komen.

Deze aannemer is de tweede stap. Met een aannemer kunt u bekijken wat u precies wilt bouwen. Zij hebben de bouwkundige kennis en kunnen u informeren over alles wat er in de bouwwereld voor u te vinden is.

Voordat u een hypotheek afsluit kunt u via deze aannemer soms al bouwgrond bemachtigen, ook kan de aannemer alvast beginnen met bijvoorbeeld de vergunningen. Daarvoor worden kosten gemaakt, deze kosten hoeft u niet direct te betalen maar daarover betaald u wel rente. Dit is de zogenaamde bouwrente.

Hypotheek

Als u dan naar de bank stapt voor de financiering van de bouw kunt u een bepaald bedrag lenen. Dit is van een aantal zaken afhankelijk. De Rabobank bijvoorbeeld heeft een korting over de rente beschikbaar mits het bouwproject voldoet aan een beng-2 waarde van 0 kwh/m2/jaar. Dat betekent dat het vastgoed energieneutraal is. In dat geval kunt u een groenhypotheek aanvragen tot 150.000. Over dit bedrag betaald u vervolgens 0.5% minder rente, een korting dus. Voor de financiering die u nodig heeft boven deze 150.000 betaald u de ‘standaard’ rente. Al het geld dat u vervolgens van de bank leent wordt gestort op een apart rekeningnummer. Dit rekeningnummer is het zogenaamde ‘bouwdepot’. Uit het bouwdepot betaald de aannemer de rest van de bouwwerkzaamheden.

Omdat u dit geld dus eigenlijk weer doorleent aan de aannemer kunt u een bepaalde rentevergoeding krijgen. Dit bedrag kan zelfs net zo hoog zijn als de rente van de hypotheek. Aan het begin van de looptijd van de hypotheek heeft u dus relatief weinig kosten. Maar let op want naarmate de bouw vordert, en het bouwdepot verder leeg raakt wordt uw rentevergoeding minder. Daardoor betaald u dus steeds meer totdat de bouw is voltooid. Hier houdt de bank rekening mee en de hoogtes van de bedragen worden bij aanvraag van de hypotheek allemaal duidelijk overlegd.

Duurzaam huis laten bouwen

Bouw

Nadat u de hypotheek heeft verkregen in de vorm van het bouwdepot kan de aannemer zijn werk beginnen. De bouw kan afhankelijk van het project een bepaalde termijn duren. Daarna heeft u in feite een huis met een hypotheek dat niet verschilt van een normale hypotheek. Dit betekent dat u dezelfde aflossingsmogelijkheden heeft als bij een hypotheek op bestaande bouw.

Heykon helpt u graag bij de begeleiding tijdens dit gehele proces. Bij Heykon kennen we alle hoeken van de markt en kijken we hoe we uw bouwproject zo efficiënt, duurzaam en financieel verantwoord kunnen uitvoeren.

Matahome helpt u graag bij de bouw van vastgoed uit houtenskelet en/of prefab. Matahome doet dat sinds 2019 en heeft middels de gehele Heykon groep genoeg kennis in huis om uw bouwplannen te realiseren.

Klaar om te kijken hoe we uw bouwplannen kunnen realiseren? Neem dan contact met ons op!

Verder lezen?

Life cycle costing

Duradis geeft u graag een compleet beeld van de beheerkosten van vastgoed. Met ons Life Cycle Costing (LCC) model maken we de totale kosten van de levensduur van een gebouw inzichtelijk. Met ons advies bespaart u kosten en kiest u voor duurzaam!

Cost of ownership

Bij een TCO-berekening kijken we niet alleen naar de beheerkosten van een gebouw. TCO houdt ook rekening met de kosten die de gebruiker maakt. Met TCO brengen we de totale kosten in kaart voor het bezit van een gebouw en de levensduur van het gebouw.

Circulair bouwen

Als het gaat om het creëren van een duurzamere toekomst, speelt de bouwsector een essentiële rol. Circulair bouwen is een benadering die de principes van circulariteit toepast om gebouwen te ontwerpen en te realiseren met minimale impact op het milieu.

Vastgoed verduurzamen, maar geen idee waar u moet beginnen?

Start met Duradis!

Duradis is gespecialiseerd in financiële duurzaamheid voor vastgoed. We houden rekening met alle aspecten van het bouw- en beheerproces. En we durven anders naar een gebouw te kijken. We nemen niet alleen de vorm en functie onder de loep, maar kijken naar de gehele levensloop van vastgoed!

Het team van Duradis bestaat uit vakmensen met een brede ervaring in alle facetten van de bouw, beheer en exploitatie. Onze duurzaamheidsexperts hebben met veel verschillende opdrachtgevers aan tafel gezeten. We denken graag proactief met u mee over de beste oplossingen. Maak vrijblijvend een afspraak en ontdek wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen, klik hier voor onze contactgegevens!

DUURZAAM WONEN

 

De naam Duradis betekent letterlijk duurzaam wonen: dura = duurzaam en aedis = wonen. Duradis maakt het levensduurdenken voor de vastgoedsector mogelijk met behulp van het Life Cycle Costing-rekenmodel.

 

CONTACT INFORMATIE

 

Duradis
Industriestraat 10
4462 EZ Goes
0113-744027
info@duradis.nl

© Copyright 2024 Duradis | Website ontwikkeld door: Beeldmerk