Drempel om te verduurzamen
Voor bedrijven is het cruciaal om hun diensten te optimaliseren tot een praktisch werkbaar niveau, stelt Mark-Jan Koldijk. Bij Duradis en DWT ervaren we een hoge drempel bij het verduurzamen van vastgoed, waar klanten terughoudend zijn vanwege hoge kosten en onzekere rendementen. Een samenwerking tussen beide bedrijven helpt deze barrière te verlagen door klanten stapsgewijs mee te nemen en transparantie te bieden over de resultaten, een kernwaarde die bij Duradis en DWT hoog in het vaandel staat.
"Als bedrijf moet je in staat zijn om je diensten te verbeteren tot een werkbaar niveau."
- Mark-Jan Koldijk
De drempel
bij het verduurzamen van vastgoed lopen we bij Duradis en ook bij DWT aan tegen een hoge drempel waar klanten niet overheen durven gaan. Investeren in Duurzaam vastgoed is duur en het levert niet direct resultaat op. Het tweede probleem is dat verduurzaming moeilijk valt te verantwoorden vanwege schommelingen in de wet- en regelgeving. Klanten meenemen in het volledige traject en inzicht geven in resultaat is van groot belang en precies één van de kernwaarden van Duradis.
Mark-Jan Koldijk:
Een samenwerking tussen Duradis en DWT is daarvoor wel een oplossing en helpt ook om die drempel naar beneden te halen. Want nu merken we wel dat klanten komen met een bepaalde motivatie. Ze blijven alleen hangen op hetzelfde probleem. Klanten zitten vaak enorm aan te hikken tegen die kostprijzen. Maar relatief weinig partijen willen investeren in goed advies.
Vroeger had je echt goede ingenieursbureaus die hele goede adviezen schreven. Nu zijn bedrijven niet langer meer bereid om geld te investeren, dus ze geven minimale opdrachten aan architecten en adviseurs waardoor de de kwaliteit van de materialen en tekeningen die op een bouw komen, echt heel laag is.
Mark-Jan Koldijk
Nou, Dat is precies het probleem: dat je dus die klant over de streep moet halen. Dat kun je doen of door een langer traject op te stellen of dat je zegt, kijk als zo’n klant een budget heeft voor een groot renovatie project dan zullen ze ongetwijfeld wel geld willen steken in een advies.
Maar juist voor de kleinere projecten. Dan is het in wanneer je het uitrekt minder pijnlijk dan dat ze allemaal in een keer betalen. Maar als bedrijven voor kleinere projecten geen geld steken in goede begeleiding dan worden de tekeningen en het engineering onderdeel van het bouwproject van lagere kwaliteit.
En maatschappelijk vastgoed?
Ja dat heeft wel een langere adem en meer tijd nodig. Waarom? Omdat overheden, dat niet zo snel kunnen. Vaak moeten ze uitvragen laten opstellen en processen doorlopen en dat duurt en dat kost zoveel tijd. En dit zorgt ervoor dat overheden nooit in staat zijn om snel te kunnen schakelen.
"Als bedrijf moet je in staat zijn om je diensten te verbeteren tot een werkbaar niveau."
Advies, investeren en installeren
DWT is adviserend installateur, zij combineren visie met praktijk. En dit is een krachtige combi. We vroegen Markt-Jan Koldijk naar deze combinatie.
Mark-Jan Koldijk:
Wij zijn adviserend installateur, Dus we zitten vaak aan tafel en zien dan vaak bepaalde dingen voorbij komen waar we onszelf bij afvragen in hoeverre dat verstandig is. Daarin zijn we dus eigenlijk de partner van de klant. Nu, wij zijn ook wel een wat vreemde eend In de bijt, Omdat we zelf optreden als adviserende installateur merken we dat er steeds meer verantwoordelijkheden bij uitvoerende partijen gelegd wordt.
Zeker tijdens de eerste jaren, toen die ontwikkeling begon, toen zagen we dat we erop financieel gezien op nat gingen. Ja want als je niet de kennis hebt, maar Je moet wel de verantwoordelijkheid dragen dan gaat dat niet goed. Toen zijn we gaan investeren in kennis, zodat we ook wel wat kunnen vinden als je design uitwerkingen voor je ziet.
Bij design uitwerkingen moet je natuurlijk wel bij kunnen, dan moet je wel kunnen zeggen of dat ook wel kan of niet. Dus wij komen met een bepaalde visie en een adviseur heeft een plan geschreven en wij toetsen dan of een dergelijk plan uitvoerbaar is.
Benieuwd naar het totale beeld van onze samenwerking, lees het hieronder.
Visie op de toekomst van duurzaam vastgoed
"Langzaam zien mensen in dat als je investeert in duurzaam vastgoed, dat, dit natuurlijk gewoon commercieel en financieel, een interessante keuze is." Lees de rest van dit interview via de knop!
Is er een financiële prikkel nodig om te verduurzamen?
Tegenwoordig stellen klanten, huurders maar ook banken en financiers steeds hogere eisen. Dit vertaald zich door in de markt van duurzaam vastgoed. Maar hoe vind je deze prikkel?
Samenwerken in de praktijk, hoe doen we dat?
Binnen de verduurzamingssector gebeurt veel, ook bedrijven onderling zoeken elkaar steeds vaker op. Maar je verbaasd je over hoe complex dat allemaal is.
Vastgoed verduurzamen, maar geen idee waar u moet beginnen?
Start met Duradis!
Duradis is gespecialiseerd in financiële duurzaamheid voor vastgoed. We houden rekening met alle aspecten van het bouw- en beheerproces. En we durven anders naar een gebouw te kijken. We nemen niet alleen de vorm en functie onder de loep, maar kijken naar de gehele levensloop van vastgoed!
Het team van Duradis bestaat uit vakmensen met een brede ervaring in alle facetten van de bouw, beheer en exploitatie. Onze duurzaamheidsexperts hebben met veel verschillende opdrachtgevers aan tafel gezeten. We denken graag proactief met u mee over de beste oplossingen. Maak vrijblijvend een afspraak en ontdek wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen, klik hier voor onze contactgegevens!