Visie op de toekomst van duurzaam vastgoed

In de wereld van duurzaam vastgoed groeit het besef dat investeren in milieuvriendelijke gebouwen niet alleen commercieel en financieel verstandig is, maar ook essentieel voor toekomstige waarde. Mark-Jan Koldijk, eigenaar van DWT, benadrukt dat de koopmansgeest van vastgoedeigenaren voorop staat. Ze begrijpen dat de investering in goed geoptimaliseerde panden niet alleen duurzaamheid bevordert, maar ook rendabeler en aantrekkelijker maakt voor de markt.

“Langzaam zien mensen in dat als je investeert in duurzaam vastgoed, dat, dit natuurlijk gewoon commercieel en financieel, een interessante keuze is. Dus de koopmansgeest van de  vastgoedeigenaren, die komt wel bovendrijven. Want die voelt aan dat als je nu denk voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten, je, jezelf tegenkomt, want zo'n slecht geoptimaliseerd pand krijg je niet meer aan de straatstenen verkocht.”

- Mark-Jan Koldijk
B0026334-verkleind-scaled

In gesprek met Mark-Jan Koldijk, Eigenaar van DWT.

In de wereld van duurzaam vastgoed is innovatie een sleutelwoord. Voor Mark-Jan Koldijk, een pionier in deze sector, is het streven naar continu verbeteren een dagelijkse missie. We zaten met hem samen om uitgebreid te praten over zijn visie op de toekomst van duurzaam vastgoed in Nederland en de cruciale rol van samenwerking in deze sector.

"Elke dag iets beter doen," zo beschrijft Mark-Jan zijn filosofie. Bij DWT draait alles om het implementeren van kleine verbeteringen die uiteindelijk leiden tot grootschalige innovatie. "We beginnen met een verbeterbord waarop onze mensen de obstakels noteren die ze tegenkomen. Zo weten we precies waar we aan moeten werken om het leven een stuk makkelijker te maken."

Mark-Jan Koldijk:

"Dat is best bijzonder en dat gaat ook niet van vandaag op morgen, dat zijn hele trajecten. Maar innovatie begint gewoon bij jezelf. Ja, dat is in ieder geval wat bij mij heel erg diep zit. Ik wil iedere dag iets beter doen, in je werk en ook richting de klant. Dat is een stukje ambitie en dat zit in je als drijfveer. En die eigen ambitie probeer je op alle fronten in te zetten in je werk."

De toekomst van duurzaam vastgoed, een heldere horizon?

We vroegen Mark-Jan hoe hij de toekomst van duurzaamheid in de bouw voor zich ziet.

Mark-Jan Koldijk:

Nou, ik zie heel veel lichtpuntjes. Wat ik heel goed vind is dat er veel dingen bij elkaar komen. Vastgoed wordt gezonder bijvoorbeeld.

Maar helaas zijn mensen niet intrinsiek gemotiveerd om te verduurzamen maar ze zijn wel gemotiveerd om een investering te doen op het gebied van comfort en duurzaamheid om personeel te behouden of aan te trekken, want alleen zo zet je de volgende generatie aan het werk. En om hen te werven is er gewoon een grote verduurzamingsslag noodzakelijk. 

Anderzijds hangt de motivatie ook af van financiering. Vastgoed financiering hangt dan weer af van een energielabel, dus op die manier komt alles samen.

De conclusie is dus dat vanwege woon- en werkeisen en financieringsopties ook gebouweigenaren geprikkeld worden om te investeren in duurzaam vastgoed, want dan heeft een pand ook echt meer waarde. Dat betekent een hoger rendement en meer klanten.

Energietekort?

Geen gas maar stroom dus, dat klinkt natuurlijk logisch maar is het ook haalbaar gezien het huidige energietekort? Dat vroegen we aan Mark-Jan Koldijk.

Mark-Jan Koldijk:

Dat is nu wel een probleem, maar het is tijdelijk probleem. Er komen steeds meer technieken om stroom gezamenlijk te verdelen en te zorgen dat ons netwerk veel meer aankan dan op traditionele vraag en aanbod wijze.

Maar die energie is er wel, maar moet simpelweg beter worden verdeeld In de energietransitie, als we dat slim aanpakken, dan zou er weer genoeg stroom zijn om daar (wijzend naar een bouwplaats naast het kantoor van DWT) verder te bouwen.

Herverdeling van stroom?

Door het huidige stroomaanbod slimmer te verdelen kunnen we een groot deel van het energietekort opvangen. Maar slimmer verdelen van stroom, hoe kan de markt daar aan bijdragen.

Mark-Jan Koldijk

Dat is een interessante ontwikkeling. Ondanks de schaarste op de markt willen bedrijven wel blijven groeien. En dan zie je dat de markt komt tot oplossingen.

Dus wat je nu ziet gebeuren is dat deze bedrijven met Stedin (Stedin is de netbeheerder) aan tafel gaan. Kijk, alles draait om piekstroom en als je nou bijvoorbeeld accu buffers gaat maken, dan kun je daarmee de piekstromen afvangen.

Daarnaast is het zo stel, dat wij hier een aantal machines hebben, en de buren ook, maar heel veel bedrijven starten allemaal op hetzelfde tijdstip met draaien. Dat vraagt om een enorm hoog piekvermogen op dat moment.

Maar als je met je buren kunt afspreken dat de één om 7 uur start en wij om half zeven en de volgende om 7 uur. Dan vang je die piekstroom aan het begin van de dag op. Maar dat valt allemaal samen op slim energiemanagement. De vraag is dus, hoe kunnen we nou maximaal gebruik maken van elkaars energie in Nederland?

 

En er gebeuren wel heel veel leuke dingen op dat gebied. Want mensen zijn toch wel heel vindingrijk. Maar we moeten wel leren om transparant te zijn en dat ook durven door te geven om de energiebehoefte beter te kunnen reguleren.

En dit zie je zeker in grote steden al wel gebeuren, want Stedin ligt ook enorm onder druk in het land. En zij leggen die bal ook weer terug. Want Stedin zit eigenlijk met een probleem dat ze niet zelf kan oplossen. Kijk, verschillende bedrijven hebben energie geclaimd, maar we moeten ook eens met onze buurman praten, want die heeft misschien nog wat energie over op bepaalde momenten van de dag en zo energie kunnen we energie gaan afvangen.

Benieuwd naar hoe duurzaamheid en vastgoed bij elkaar horen, lees de artikelen hieronder!

Hoge drempel om te verduurzamen

Bij het verduurzamen van vastgoed lopen we bij Duradis en ook bij DWT aan tegen een hoge drempel waar klanten niet overheen durven gaan. Lees het volleige interview hier!

Circulair bouwen

Als het gaat om het creëren van een duurzamere toekomst, speelt de bouwsector een essentiële rol. Circulair bouwen is een benadering die de principes van circulariteit toepast om gebouwen te ontwerpen en te realiseren met minimale impact op het milieu.

Duurzaam bouwen

Voor velen is het laten bouwen van een huis misschien een verre droom en voor anderen is een nieuw kantoorpand een vereiste. het is een grote stap en daarom is het belangrijk om te weten hoe dat financieel gezien werkt.

Vastgoed verduurzamen, maar geen idee waar u moet beginnen?

Start met Duradis!

Duradis is gespecialiseerd in financiële duurzaamheid voor vastgoed. We houden rekening met alle aspecten van het bouw- en beheerproces. En we durven anders naar een gebouw te kijken. We nemen niet alleen de vorm en functie onder de loep, maar kijken naar de gehele levensloop van vastgoed!

Het team van Duradis bestaat uit vakmensen met een brede ervaring in alle facetten van de bouw, beheer en exploitatie. Onze duurzaamheidsexperts hebben met veel verschillende opdrachtgevers aan tafel gezeten. We denken graag proactief met u mee over de beste oplossingen. Maak vrijblijvend een afspraak en ontdek wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen, klik hier voor onze contactgegevens!

DUURZAAM WONEN

 

De naam Duradis betekent letterlijk duurzaam wonen: dura = duurzaam en aedis = wonen. Duradis maakt het levensduurdenken voor de vastgoedsector mogelijk met behulp van het Life Cycle Costing-rekenmodel.

 

CONTACT INFORMATIE

 

Duradis
Industriestraat 10
4462 EZ Goes
0113-744027
info@duradis.nl

© Copyright 2024 Duradis | Website ontwikkeld door: Beeldmerk