Duurzaamheid Houtskeletbouw en Prefab

Duurzaamheid is een cruciaal aspect bij de bouw van huizen en gebouwen. Een bouwmethode die steeds meer aandacht krijgt vanwege haar milieuvriendelijke eigenschappen is houtbouw. In dit artikel richten we ons op twee populaire vormen van houtbouw die Matahome toepast: houtskeletbouw en prefab constructies. Ontdek hoe deze innovatieve bouwmethoden bijdragen aan een groenere toekomst.

Ontwerp zonder titel 87587

Duurzaamheid in de kern

Houtskeletbouw is een bouwmethode waarbij de dragende structuur van een gebouw bestaat uit houten elementen. Deze methode biedt diverse duurzaamheidsvoordelen. Hout is een hernieuwbare grondstof die tijdens zijn groei CO2 opneemt en opslaat, wat helpt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Bovendien is de productie van houten skeletstructuren energiezuinig en genereert het minder afval vergeleken met traditionele bouwmethoden zoals beton en steen. Gebouwen die met houtskeletbouw zijn opgetrokken, hebben een uitstekende isolatie, wat leidt tot lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Snelheid en Efficiëntie

Matahome maakt gebruik van prefab houten panelen die in de fabriek worden vervaardigd en op de bouwplaats worden gemonteerd. Deze methode biedt aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen. Doordat de panelen in de fabriek worden geproduceerd, is er minder afval en worden materialen efficiënter gebruikt. Het snelle assemblageproces op de bouwplaats vermindert de bouwtijd en het energieverbruik, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot. Daarnaast zorgt prefab houtbouw voor minder verstoring van de omgeving tijdens de bouw.

De Levensduur en Circulaire Economie

Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid in houtbouw is de levensduur van de constructies en de mogelijkheid tot recycling. Houten constructies hebben een lange levensduur en kunnen gemakkelijk worden gedemonteerd en hergebruikt, wat bijdraagt aan de circulaire economie. In deze economie worden materialen zo lang mogelijk in omloop gehouden. Door te kiezen voor houtbouw investeren we in een duurzame toekomst waarin bouwmaterialen kunnen worden gerecycled en hergebruikt.

Partnerschap voor Duurzaamheid

Samen met ons partnerbedrijf Matahome proberen we de vastgoedmarkt duurzaam te maken en te houden. Matahome bouwt met prefab de mooiste projecten en Duradis adviseert en berekent de opbrengsten van duurzaamheid. Deze samenwerking versterkt onze inspanningen om duurzaamheid in de bouwsector te bevorderen en zorgt ervoor dat onze projecten niet alleen mooi en efficiënt, maar ook economisch verantwoord zijn.

Visie op de Toekomst

“Door te kiezen voor houtbouw, investeren we in een duurzame toekomst waarin mensen comfortabel kunnen wonen en werken,” aldus Matahome. Dit is waar we ook in de komende tijd aan willen blijven werken. Matahome is opgericht met als doel om meer houtskeletbouw en prefab constructies in Nederland te realiseren. Hout in de bouw vermindert de CO2-productie en maakt het mogelijk om sneller en tegen lagere kosten te bouwen. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom in landen zoals Oostenrijk, Noorwegen en Zweden zoveel met hout wordt gebouwd.

Uitdagingen en Vooruitzichten

Zijn er ook nadelen? Momenteel is de productiecapaciteit onvoldoende om, net als in de hierboven genoemde landen, massaal in te zetten op houtbouw. De vraag heeft het aanbod nog lang niet ingehaald. Daarom blijven we houtbouw promoten en dagen we de bouwsector, beleidsmakers en opdrachtgevers uit om slimmer en duurzamer te denken en te handelen. Door samen te werken en innovaties te omarmen, kunnen we deze uitdagingen overwinnen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Conclusie

Houtbouw, in de vorm van houtskeletbouw en prefab constructies, biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van duurzaamheid. Het gebruik van hout als bouwmateriaal helpt de CO2-uitstoot te verminderen, bevordert het gebruik van hernieuwbare bronnen, en zorgt voor energie-efficiënte en goed geïsoleerde structuren. Met verantwoord bosbeheer en de mogelijkheid van hergebruik draagt houtbouw ook bij aan de circulaire economie. Kiezen voor houtbouw betekent investeren in een groenere toekomst met duurzame en milieuvriendelijke bouwmethoden. Neem contact met ons op en laat ons weten wat uw bouwplannen zijn!

Verder lezen?

Duurzaam bouwen

Voor velen is het laten bouwen van een huis misschien een verre droom en voor anderen is een nieuw kantoorpand een vereiste. het is een grote stap en daarom is het belangrijk om te weten hoe dat financieel gezien werkt.

Circulair bouwen

Als het gaat om het creëren van een duurzamere toekomst, speelt de bouwsector een essentiële rol. Circulair bouwen is een benadering die de principes van circulariteit toepast om gebouwen te ontwerpen en te realiseren met minimale impact op het milieu.

BREEAM-NL

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Deze beoordelingsmethode is ontwikkeld om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen.

Vastgoed verduurzamen, maar geen idee waar u moet beginnen?

Start met Duradis!

Duradis is gespecialiseerd in financiële duurzaamheid voor vastgoed. We houden rekening met alle aspecten van het bouw- en beheerproces. En we durven anders naar een gebouw te kijken. We nemen niet alleen de vorm en functie onder de loep, maar kijken naar de gehele levensloop van vastgoed!

Het team van Duradis bestaat uit vakmensen met een brede ervaring in alle facetten van de bouw, beheer en exploitatie. Onze duurzaamheidsexperts hebben met veel verschillende opdrachtgevers aan tafel gezeten. We denken graag proactief met u mee over de beste oplossingen. Maak vrijblijvend een afspraak en ontdek wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen, klik hier voor onze contactgegevens!

DUURZAAM WONEN

 

De naam Duradis betekent letterlijk duurzaam wonen: dura = duurzaam en aedis = wonen. Duradis maakt het levensduurdenken voor de vastgoedsector mogelijk met behulp van het Life Cycle Costing-rekenmodel.

 

CONTACT INFORMATIE

 

Duradis
Industriestraat 10
4462 EZ Goes
0113-744027
info@duradis.nl

© Copyright 2024 Duradis | Website ontwikkeld door: Beeldmerk