Stadhuis Veere
In dit project is Duradis betrokken bij een bijzonder bouwproject. Het oude stadhuis van Veere. Het is voor de provincie Zeeland en Veere in het bijzonder een bijzonder bouwwerk, zo illustreert het stadhuis, de verre geschiedenis van Veere. Met een dergelijk pand, afgebouwd in 1477 moet men zorgvuldig omgaan. Maar tegelijkertijd moet het ook worden klaargemaakt voor de toekomst. Dat is onze taak bij dit project. Samen met de gemeente, provincie en de monumentencommissie gaan we aan de slag om het pand te verduurzamen. Dat is een moeilijke opgave want met isolatie, bufferzones en warmtepompen is in de Middeleeuwen niet veel aandacht aan besteedt. Onze doelstelling is daarom om dit stadhuis klaar te maken voor een duurzame en toekomstbestendige toekomst.
Wat we doen
Duradis biedt uitgebreid advies en begeleiding aan de vastgoedbeheerder. We onderzoeken de technische mogelijkheden om het stadhuis te verduurzamen, regelen de subsidieaanvragen, en brengen alle betrokken partijen bij elkaar, zoals de gemeente, provincie, aannemers en energiebedrijven. We zorgen voor een gedetailleerd bouwkundig advies en voeren een haalbaarheidstoets uit om ervoor te zorgen dat de gestelde doelen haalbaar zijn binnen de beschikbare middelen en subsidies. Onze rol als regisseur is om het project in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat alle betrokkenen samenwerken aan het bereiken van een gemeenschappelijk doel.
Het plan
Momenteel zijn we nog volop bezig met het opmaken van plannen, bespreken met stakeholders en opmaken van begrotingen. Maar enkele zaken zijn duidelijk.
De vloer
De vloer is in sommige centrale ruimtes niet meer zoals ze ooit zijn bedoelt, tegels hebben scheuren en van een egale vloer is weinig sprake. Daarom gaat de vloer eruit en worden deze plavuizen teruggelegd als ze nog intact zijn. Anderen worden vernieuwd. Met een beter geïsoleerde vloer wordt er veel gewonnen en ontstaat er een buffer tussen de kelders en de vloeren.
Isolatie
Naast de vloer zijn er ook nog andere zaken, wie eens goed naar het pand kijkt ziet dat er overal kieren en gaten aanwezig zijn. Dat is helaas niet anders maar met simpele tochtstrips een beter ingericht tochtportaal en slimmer gebruik van deuren en ramen ontstaat er veel minder warmte aftocht. Dat is fijn voor het comfort én het klimaat.
Warmte
Het meest ingrijpende is de warmtepomp. Als een pand als dit gasloos moet worden praat je over meer dan een uitdaging. De meeste radiatoren zijn ouderwets en stralen slechts warmte af. Met moderne radiatoren genereer je een warme luchtstroom, dit in combinatie met een warmtepomp maakt het mogelijk om het stadhuis eindelijk warm te stoken.
Subsidie Dumava
De Dumava-subsidie is een essentieel onderdeel van de financiering van maatschappelijk vastgoed zoals ook dit project. Deze subsidie is speciaal in het leven geroepen om publieke gebouwen te helpen verduurzamen door te investeren in energiebesparende maatregelen en duurzame energie-oplossingen. Duradis speelt een belangrijke rol in het aanvragen van deze subsidie en het begeleiden van het gehele administratieve proces. We zorgen ervoor dat het project binnen de financiële kaders blijft en dat de middelen op de meest efficiënte manier worden ingezet.
Uitdagingen
Aan een project als dit begin je niet zomaar, je overlegt, denkt na en betrekt experts uit de markt om te komen tot oplossingen. Het is maatschappelijk vastgoed en daarom beginnen we bij een duidelijk plan. In het verlengde van het maatschappelijke vastgoed is het ook onze opdracht om de verduurzaming in goede banen te leiden waarbij we rekening houden met de uitstraling van buitenaf, het is immers een monument.
Op de foto’s zie je in sommige ruimtes dat de hele muur behangen is met radiatoren en dat is nodig ook. Want het verwarmen van een middeleeuws pand gaat lastig, je hebt dan wel metersdikke muren, maar zonder spouw of isolatiemateriaal stook je bomen op zonder het warm te krijgen. Het tweede probleem is de luchtvochtigheid. In het pand hangen prachtige schilderijen en kunstwerken die gebaat zijn bij een constante luchtvochtigheid. Dit op peil houden is een tweede uitdaging.
Conclusie
Het verduurzamingsproject Van dit Stadhuis draagt niet alleen bij aan een beter klimaat en een lagere energierekening, maar ook aan de bruikbaarheid en toekomstbestendigheid van het gebouw. Voor het conserveren van vastgoed is bruikbaarheid zo belangrijk, als niemand het vastgoed gebruikt is er geen reden om het te verduurzamen en toekomstbestendig te maken. Zo maken we samen de stap naar een energievriendelijk stadhuis waar we ook in de toekomst van kunnen genieten.
Verder lezen?
Dumava
In dit artikel bespreken we de subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed. Deze subsidie is voor organisaties met maatschappelijk vastgoed zoals kerken en zorginstellingen.
Energielabeling
Bij de verkoop en verhuur van een bedrijfspand of woning is een energielabel verplicht. Bent u benieuwd hoe energiezuinig uw gebouw is? Onze duurzaamheidsexperts stellen graag een energielabel voor u op.
Inspectie & toezicht
Wilt u uw pand laten inspecteren op de staat van het onderhoud? Of bent u benieuwd of het pand voldoet aan de juiste eisen? Duradis is gespecialiseerd in het uitvoeren van bouwkundige inspecties en houdt toezicht tijdens bouwkundige werkzaamheden.
Vastgoed verduurzamen, maar geen idee waar u moet beginnen?
Start met Duradis!
Duradis is gespecialiseerd in financiële duurzaamheid voor vastgoed. We houden rekening met alle aspecten van het bouw- en beheerproces. En we durven anders naar een gebouw te kijken. We nemen niet alleen de vorm en functie onder de loep, maar kijken naar de gehele levensloop van vastgoed!
Het team van Duradis bestaat uit vakmensen met een brede ervaring in alle facetten van de bouw, beheer en exploitatie. Onze duurzaamheidsexperts hebben met veel verschillende opdrachtgevers aan tafel gezeten. We denken graag proactief met u mee over de beste oplossingen. Maak vrijblijvend een afspraak en ontdek wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen, klik hier voor onze contactgegevens!