BENG
Voor alle nieuwbouw die wordt gebouwd in Nederland geld dat voor de vergunningaanvragen die sinds 2021 worden behandeld aan de BENG eisen voldoen. Dit staat voor Bijna Energieneutrale gebouwen en zoals de naam aangeeft wordt deze dus gebaseerd op de energieverbruik van het gebouw. Deze eisen zijn afgeleid van het Europese ‘Energy Performance of Buildings Directive’ (EPBD) en worden gemeten op basis van verschillende aspecten zodat op basis van relevante gegevens kan worden ingeschat in hoeverre een nieuwbouwproject voldoet aan de BENG-eisen.
Wettelijke BENG-eisen
Zoals vermeld bestaan de BENG-eisen uit verschillende indicatoren. Dit zijn de volgende drie:
- Maximale energiebehoefte
Dit omvat de hoeveelheid energie, uitgedrukt in KWh/m2 per jaar. Dit omvat dus alle energie die nodig is om het gebouw te verwarmen en eventueel af te koelen. In deze energiebehoefte kan op twee manieren worden voorzien; met fossiel energieverbruik en door middel van hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen. - Maximaal primair fossiel energieverbruik
Dit is het totale energieverbruik dat moet worden onttrokken uit fossiele energiebronnen. Ook dit wordt in KWh/m2 per jaar uitgedrukt. - Minimaal aandeel hernieuwbare energie
Om te voldoen aan de BENG-eisen is er een minimaal percentage van de energiebehoefte dat moet worden opgewekt uit hernieuwbare bron zoals bijvoorbeeld zonnepanelen.
Waarom voldoen aan de BENG?
De BENG is onderdeel van Europese wetgeving met als doel het energieverbruik te verminderen van toekomstig vastgoed. Dat heeft grote gevolgen voor bouwprojecten die sinds 2021 zijn begonnen. Met de regelgeving wil de wetgever de bouw en bewoning in de toekomst betaalbaar en duurzaam maken.
Voldoen aan de BENG-eisen
Om te weten of uw bouwproject voldoet aan de BENG-eisen kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag met het berekenen van uw de BENG waarde van uw project en geven u daarbij graag advies op maat!
Verder lezen?
Energielabeling
Bij de verkoop en verhuur van een bedrijfspand of woning is een energielabel verplicht. Bent u benieuwd hoe energiezuinig uw gebouw is? Onze duurzaamheidsexperts stellen graag een energielabel voor u op.
Subsidies 2023
Het probleem is dat er te weinig bouwpersoneel te vinden is en de kosten stijgen voor de bouw enorm oplopen. Om toch genoeg woningen te kunnen bouwen, neemt het kabinet verschillende maatregelen. Bekijk ze op deze pagina.
EED audit
Wij stellen samen met de klant een gedetailleerd overzicht van alle energiestromen binnen de onderneming op. De EED Energie-audit geeft inzicht in de mogelijke besparingsmaatregelen en de te verwachten effecten daarvan
Vastgoed verduurzamen, maar geen idee waar u moet beginnen?
Start met Duradis!
Duradis is gespecialiseerd in financiële duurzaamheid voor vastgoed. We houden rekening met alle aspecten van het bouw- en beheerproces. En we durven anders naar een gebouw te kijken. We nemen niet alleen de vorm en functie onder de loep, maar kijken naar de gehele levensloop van vastgoed. Alleen dan kunt u beheersbaar bouwen met duurzaam vastgoed.
Het team van Duradis bestaat uit vakmensen met een brede ervaring in alle facetten van de bouw, beheer en exploitatie. Onze duurzaamheidsexperts hebben met veel verschillende opdrachtgevers aan tafel gezeten. We denken graag proactief met u mee over de beste oplossingen. Maak vrijblijvend een afspraak en ontdek wat wij voor uw bedrijf kunnen betekenen, klik hier voor onze contactgegevens!